Weer naar school!

Wat worden de kinderen groot! Zeker na zo’n zomervakantie lijkt iedereen weer 10 cm gegroeid! Is dit het schooljaar dat u ze weer een stukje gaat loslaten, het jaar dat ze zelf op de fiets naar school mogen gaan? Of is uw kind daar nog niet aan toe en gaat u dit schooljaar juist extra aandacht besteden aan het leren fietsen

Om goed te leren fietsen moet  er vooral veel geoefend worden, liefst elke dag weer. Zo krijgen kinderen  controle over hun fiets en leren ze beetje bij beetje hoe het werkt in het verkeer.

Uiteraard is de hulp van ouders hierbij onmisbaar. De route van huis naar school is een prima oefening. U weet vast al uit ervaring dat kinderen impulsief en speels zijn. Dit is in het verkeer niet anders.

Ook als ze wat ouder zijn, kunnen ze nog niet alle verkeerssituaties overzien en zijn ze met hun hoofd vaak bij hele andere dingen dan bij gevaarlijke kruispunten bijvoorbeeld.

Behalve heel veel oefenen met fietsen en goede theoretische onderbouwing van de regels in het verkeer is het belangrijk dat u, als medeweggebruiker, rekening houdt met onze jonge, kwetsbare, verkeersdeelnemers.

Vanuit haar doelen, missie en visie onderneemt de ANWB in de wereld van mobiliteit, vakantie en vrije tijd een breed scala aan activiteiten in de sfeer van beïnvloeding, informatie en advies. In dat kader volgen hier een aantal tips voor u, ouders en medeweggebruikers, om de veiligheid van onze kinderen te vergroten.

  • Op pad met een veilige fiets verkleint de kans op ongevallen. Kijk de fiets regelmatig na.
  • Laat uw kind een fietshelm dragen. Deze kan letsel voorkomen of beperken bij    fietsongevallen.
  • Zorg ervoor dat u op tijd vertrekt naar de plaats van bestemming. Haast in het verkeer is een bron van gevaar.
  • Houd u aan de verkeersregels, geef het goede voorbeeld.
  • Laat u niet afleiden, wees alert.
  • Houd rekening met de speelsheid en impulsiviteit van kinderen.
  • Kies als automobilist, als het even kan, niet voor de drukke wegen langs scholen als u er niet persé hoeft te zijn en ga met een ruime bocht om fietsers heen.

De ANWB wenst u en uw kinderen heel veel veilige kilometers en veel fietsplezier dit schooljaar!

« Terug naar overzicht