Informeren nieuwe rekenmethode

Dit schooljaar zijn wij gestart met een nieuwe rekenmethode, Rekenplein voor groep 1-2 en Pluspunt voor groep 3 t/m 8. Bij Pluspunt zijn ook rekenlabs, waarin kinderen worden uitgedaagd om open reken-wiskundige vraagstukken op te lossen. Met de hele school gaan we van 4 t/m 8 december aan de slag met het thema: ‘Wiskunde in de kunst’.

Groep 1-2, 2-3

Tijdens het Rekenlab gaan wij met de groepen 1-2 en 2-3 aan de slag met patronen en symmetrie. De kinderen ontdekken wat motieven en patronen zijn en dat je deze overal tegen kunt komen: op kleding, cadeaupapier, gebouwen, kleden, etc. Ook leren de kinderen in groep 2-3 tijdens de lessen wat spiegel- en draaisymmetrie is, leren ze zelf motieven te spiegelen en herkennen ze een foutje in een patroon. Dit doen we d.m.v. verschillende werkvormen.

Ze gaan een mozaïek maken met blokjes, ontwerpen een motief en maken hier een kunstwerk mee. Ze maken aan de hand van een motief een patroon voor een kerstslinger.

Het belooft een leuke week te gaan worden.

 

Groep 3-4

Tijdens het Rekenlab gaan wij met de groepen 3/4 aan de slag met patronen en symmetrie. De kinderen ontdekken wat motieven en patronen zijn en dat je deze overal tegen kunt komen: op kleding, cadeaupapier, gebouwen, kleden, etc. Ook leren de kinderen tijdens de lessen wat spiegel- en draaisymmetrie is, leren ze zelf motieven te spiegelen en herkennen ze een foutje in een patroon. Dit doen we d.m.v. verschillende werkvormen. Ze gaan een mozaïek maken met blokjes, ontwerpen een motief wat ze uitknippen en opplakken en zullen aan verschillende werkbladen werken.

 

Groep 5-6

In de groepen 5/6 staat tijdens het rekenlab het thema ‘de visvogel’ centraal. In dit rekenlab gaan de leerlingen aan de slag met het herkennen van draai- en puntsymmetrie en daarbij gaan zij een eigen patroon ontwerpen, waarbij er sprake is van een soort symmetrie. Het rekenlab duurt 4 dagen en wij starten op maandag 4 december. Dinsdag 5 december zal het rekenlab niet plaatsvinden, vanwege de sinterklaasviering. Het rekenlab eindigt dus op vrijdag 8 december.

 

Groep 7-8

De groepen 7 en 8 gaan van 4 tot en met 8 december aan de slag met het Rekenlab van onze rekenmethode Pluspunt. In het Rekenlab werken de kinderen aan realistische reken-wiskundige uitdagingen, waarbij ze gebruikmaken van 21e-eeuwse vaardigheden en onderzoekend en ontwerpend leren. Bij het Rekenlab van dit keer staat de schaalverhouding centraal. Door het maken van een StopMotion gaan de kinderen hier spelenderwijs mee aan de slag. Hierbij laten we ons inspireren door de kunstenaar Tanaka Tatsuya. Ook een aanrader voor ouders om deze kunstenaar eens op te zoeken!

 

Geschreven door Annette Mulders, rekencoördinator

« Terug naar overzicht